Ellen van Doorne is directeur van de directie Democratie & Bestuur bij BZK. Zij vraagt zich in haar verhaal aan het begin van deze Dag van de Maatschappelijke Stabiliteit af of er in deze tijd sprake is van chronocentrisme. Dat wil zeggen dat het gevoel bestaat dat de tijd waarin we leven uitzonderlijk is. Terwijl dat idee juist weer van alle tijden is.
Toch meent Van Doorne dat de tijd waarin we leven anders is dan de tijden die hieraan vooraf gingen en wel om drie redenen:
1. De kwantiteit; er is meer protest, er is meer onrust. Een deel daarvan is goed, een deel daarvan is zorgelijk.
2. De aard van het fenomeen verandert. We hebben te maken met een brede onderstroom die tegen de overheid is, tegen instituties, tegen het gezag. De overheid wordt ook gezien als veroorzaker van problemen.
3. En tot slot denkt Van Doorne dat sociale media een tempoversnelling hebben gebracht, zeker in combinatie met complottheorieën en desinformatie. Dat kan ontaarden in wetteloosheid.
'We gaan het vraagstuk onder ogen zien vanuit twee perspectieven. Het hier voorgaande ging over het wat zorgelijke perspectief, maar het democratische perspectief is ook heel belangrijk.'
'We kunnen ongenoegen ook ervaren als een stem, een stem van mensen die nieuwe vraagstukken op de agenda willen zetten, die gehoord willen worden. Kunnen we deze mensen een stem geven? Stemmen is natuurlijk belangrijk, maar denk ook aan nieuwe vormen van democratie die we aan het ontwikkelen zijn, zoals burgercollectieven. We zien allerlei mensen die opstaan en aan de slag gaan met hun leven, de omgeving, de overheid. Die kunnen we steunen.'
'Tegelijkertijd moeten we de zorgelijke kant van onrust onder ogen komen. Niet wegkijken van normoverschrijdend gedrag, van het dehumaniseren van mensen, het opzoeken van politici in hun voortuin. Dat zijn ongewenste zaken waar we ons ook toe te verhouden hebben en dat doen we met elkaar.'
'We zijn een interbestuurlijk programma, we slaan de handen ineen, en dat doen we met jullie. We proberen een spin in het web te zijn van de gemeenschap die zich hier sterk voor wil maken. We willen drie dingen:
1. We willen begrijpen wat er aan de hand is, dus wél die sociologische verklaring opzoeken.
2. We willen voorkomen.
3. En we willen vooral ook handelen, richting gemeenten en ook richting de Rijksoverheid, want we hebben er allemaal iets aan te doen.
2. We willen voorkomen.
3. En we willen vooral ook handelen, richting gemeenten en ook richting de Rijksoverheid, want we hebben er allemaal iets aan te doen.
Ik wens jullie een praktische dag, een leerzame dag en veel inspiratie, vooral ook door de ontmoeting en de nieuwe dingen die er te leren zijn.'