Een sessie onder begeleiding van Freek Hermens & Farid Bouchlaghmi.
Dit is een weergave van wat deelnemers aan de workshop met elkaar hebben besproken.
Waarom?
Waarom zou je een lokaal netwerk van sleutelfiguren willen?
• Voelsprieten in de samenleving over welke sentimenten er leven.
• Overheid moet er voor iedereen zijn.
• Onderdeel van samenleven; samen prettig wonen.
Sleutelfiguren weten wat er speelt in de buurt, wijk of breder. Een netwerk van sleutelfiguren kan bestaan uit beroepskrachten (zoals jongerenwerkers, wijkmanager of een wijkagent), maar juist ook uit mensen die niet beroepsmatig actief zijn. Het is krachtig als het netwerk bestaat uit beide: beroepskrachten én vrijwilligers. Zo weet je beter wat er speelt, omdat je geluiden hoort die je normaal gesproken niet zou horen. Hierdoor kom je tot een beter beeld en dus ook betere besluiten.
Het woord polarisatie komt vaak voorbij in de gesprekken. Polarisatie is niet altijd negatief, al gebruiken we het vaak wel zo. Het mag er zijn: het is onderdeel van een gezonde democratie. Het streven is niet per se om polarisatie te voorkomen, maar om ermee te leren gaan. Het is daarom in deze context beter te spreken van ongewenste polarisatie.
HOE?
Als we als overheid zeggen ‘we doen het voor de inwoners’, dan is het belangrijk dat zij ook een belangrijke stem hebben in wat er moet gebeuren. Bepaal samen de agenda. En kies voor een positief frame, zoals samenleven, vertrouwen of sociale stabiliteit. Deze netwerken werken met name als ze ook onderhouden worden in rustigere tijden. Natuurlijk kan je als gemeente wel een actualiteit of maatschappelijke discussie aangrijpen om het belang van een lokaal netwerk sleutelfiguren op de agenda te zetten. Het gaat om vertrouwen, begrip en weten wat er speelt.

Wat heeft een sleutelfiguur er zelf aan? Je vraagt best wel wat aan iemand. Zorg daarom dat sleutelfiguren echt kunnen meebeslissen over activiteiten en beleid. Voorkom schijninspraak. En biedt bijvoorbeeld workshops en trainingen aan, zodat het interessant is voor iemands eigen ontwikkeling. Wees verder helder over wat er mogelijk is, beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken. Verwachtingsmanagement is van groot belang.
Wie?

Als je als gemeente bepaalt dat een lokaal netwerk van sleutelfiguren bestaansrecht heeft, wie moeten er dan in? En met welk profiel?
Denk aan mensen die aanzien genieten in hun wijk of die een groot netwerk hebben. Realiseer je dat een netwerk nooit volledig is en dat het bovendien constant verandert. Weet wie je inwoners zijn en probeer op basis van dat beeld een representatief netwerk op te zetten. Bouw een netwerk op vanuit een opgave, niet op basis van etniciteit of religie.
Denk erover na welke belangen de mensen met zich meebrengen in het netwerk. En botsen die belangen? En wat betekent dat voor de dynamiek van de groep? Verschillen zullen en mogen er zijn, maar je wilt wel constructieve bijeenkomsten kunnen organiseren.
Als het gaat om wie vanuit de gemeentelijke organisatie betrokken is, dan komen de deelnemers tot de conclusie dat dit in ieder geval iemand moet zijn vanuit domein veilig én sociaal. Zo zorg je ervoor dat nog meer perspectieven vertegenwoordigd zijn.
Realiseer je dat het samenstellen van zo'n netwerk echt tijd kost. Naast het denkwerk, moet je ook via via kennismaken met mensen. Zowel met collega-ambtenaren als aspirant-deelnemers voor het netwerk. Het is nooit af en het is verstandig voortdurend kritisch te blijven op de samenstelling.
Een kritische noot
Het is belangrijk dat we als overheid samenwerken met sleutelfiguren en lokale gemeenschappen en dat er genoeg professionals vanuit het sociale domein in een wijk werkzaam zijn. Niet het één of ander. En dat netwerken van sleutelfiguren geen argument zijn om te bezuinigen in het sociaal domein.
Back to Top